Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Рамен и тенок галактички диск со ѕвезди

Големата спирална галаксија NGC 891 се протега на површина од 100 илјади светлосни години и од наша перспектива, изгледа совршено рамно. Всушност, на оддалеченост од околу 30 милиони светлосни години, во далечното соѕвездие Андромеда, NGC 891 наликува на Млечниот пат. За повеќе информации, кликнете тука.

Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1024 x 701)
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1024 x 701)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s