Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Хабл направил исклучителна снимка од експлозивната смрт на ѕвезда

Вселенскиот телескоп Хабл направил спектакуларна фотографија од смртта на една ѕвезда – настан што ретко може да се набљудува од страна на астрономите. Ѕвездата, односно црвениот џин, во своите последни фази на живот ги исфрлила своите надворешни слоеви, оставајќи околу себе облаци од гасови и прашина, што се нарекува планетарна маглина. Ако сакате да прочитате повеќе за оваа фотографија, кликнете тука.

Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1280 x 720)
Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (1280 x 720)

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s