Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Ѕвезда бегалка

Како брод што патува низ космичките океани, ѕвездата бегалка Zeta Ophiuchi создава интерстеларен бран што може да се забележи на овој неверојатен инфрацрвен портрет. Таа се наоѓа на центарот од фотографијата, е околу 20 пати поголема од Сонцето и се движи кон лево со брзина од 24 километри на секунда. Нејзините силни стеларни ветришта ја следат, создавајќи магија околу неа. Но што предизвикало таа да се движи? Најверојатно била член на бинарен ѕвезден систем, со помасивен партнер што побрзо стигнал до својот крај. Смртта на таа ѕвезда создала експлозија и ја катапултирала Zeta Ophiuchi надвор од својот систем. За повеќе информации, кликнете тука.

Кликнете на фотографијата за оригиналната димензија (4015 × 3503)

 

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s