Истражување на вселената

Формирање на галаксија во магнетен универзум

Знаеме дека живееме на планета што орбитира околу сонце што пак орбитира околу галаксија, но како сè ова се формирало? За подобро да ги разберат деталите, астрофизичарите го надградиле познатиот Illustris Simulation во IllustrisTNG – во моментов најсофистицираниот компјутерски модел за како галаксиите еволуирале во нашиот универзум.

Со други зборови, ова видео го следи магнетното поле од раниот универзум (redshift 5) па сè до денес (redshift 0). Тука синото претставува релативно слабо магнетно поле, додека пак белото претставува силно. Полињата што ги гледате ги претставуваат галаксиите и галактичките кластери.

Повеќе информации за ова видео можете да прочитате тука.

Одговорете

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промени )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Промени )

Twitter слика

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промени )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промени )

Connecting to %s