Дали ЕА навистина развива Star Wars видео игра со отворен свет?

Што мислите вие за идејата да се изгради онлајн отворен свет за оваа видео игра?

Read More Дали ЕА навистина развива Star Wars видео игра со отворен свет?

Ако океаните продолжуваат да се затоплуваат, рибите ќе престанат да постојат

Во текот на следните 300 години, Јужниот океан на Антарктикот ќе продолжи да се затоплува – на тој начин намалувајќи го бројот на риби за 20 проценти.

Read More Ако океаните продолжуваат да се затоплуваат, рибите ќе престанат да постојат

Најчитаните текстови на Марсовка на Земјата за 2017 година

Најпрво, СРЕЌНА НОВА ГОДИНА! Се надевам дека оваа година ќе ви биде најдобрата досега, дека постојано ќе бидете среќни и насмеани, полни со здравје и енергија, заљубени до уши и успешни на секое поле од животот.

Read More Најчитаните текстови на Марсовка на Земјата за 2017 година

Дали стареењето е болест? Еден медицински експерт вели ДА!

Според податоците, стареењето е одговорно за две третини од целата смрт на планетата, и овој доктор смета дека треба да го гледаме како абнормална физичка состојба што треба да биде соодветно третирана.

Read More Дали стареењето е болест? Еден медицински експерт вели ДА!

Уште една причина плус зошто треба да престанете да си го средувате креветот од сабајле

Оваа информација ми дојде како цреша на шлагот затоа што никогаш не сум сакала да си го средувам креветот (која е поентата, кога за кратко пак ќе си легнам?), а и искрено, не се сеќавам ни кога последен пат сум го направила тоа…

Read More Уште една причина плус зошто треба да престанете да си го средувате креветот од сабајле

Научниците создале синтетички молекул што може да стави крај на резистенцијата на антибиотиците

Во борбата против супербактериите, истражувачите откриле нов начин да го спречат ширењето на гените што ја пренесуваат резистентноста на антибиотиците. Тимот веќе работи на развивање инхибитори што можат да се користат во клинички истражувања.

Read More Научниците создале синтетички молекул што може да стави крај на резистенцијата на антибиотиците

Девојчето што „не растело“ може да го крие клучот за продолжување на човечкиот век

Брук изгледа како 7-месечно бебе, но таа за време на снимањето на овој документарен филм имала 16 години. Иако починала брзо по снимањето, сепак нејзините гени можат да го кријат клучот за продолжување на човечкиот век.

Read More Девојчето што „не растело“ може да го крие клучот за продолжување на човечкиот век

Како тардиградите успеваат да преживеат во вселената?

Малите водени мечиња, познати и како тардигради, се единственото животно што може да го преживее студениот, озрачен вакуум на вселената. Тоа се случува поради една посебна адаптација што им овозможува на овие 8-ножни микроскопски животни да лебдат и да преживеат длабоко во вселената.

Read More Како тардиградите успеваат да преживеат во вселената?

Тетоважи што менуваат бои би можеле да ни помогнат подобро да го следиме нашето здравје

Интересна соработка помеѓу Универзитетите МИТ и Харвард резултирала со фасцинантен нов начин за следење на нашето здравје преку крвта. Иако тимот во моментов нема планови да почне со клинички студии, сепак технологијата ни дава увид во иднината на медицината.

Read More Тетоважи што менуваат бои би можеле да ни помогнат подобро да го следиме нашето здравје