#АстроФотоНаДенот – Ѕвезди и столбови од прашина набљудувани во инфрацрвена светлина

Младите ѕвезди полека ги напуштаат јаслите во NGC 7822. Во маглината се забележуваат сјајни рабови и комплексни структури од прашина кои доминираат на овој неверојатен и детален небесен пејзаж, снимени со инфрацрвена светлина од страна на сателитот Wide Field Infrared Survey Explorer (WISE).

Read More #АстроФотоНаДенот – Ѕвезди и столбови од прашина набљудувани во инфрацрвена светлина

Неверојатни факти за Марс што можеби не сте ги знаеле

Да се тргнеме малку од Земјата и да прошетаме на површината на нашиот најблизок сосед, Марс. Оваа чудесна планета крие многу мистерии што и до ден денес ги збунуваат научниците, па затоа тие постојано испраќаат вселенски летала и ровери за да ја проучуваат. Постои и план во следните 15 до 20 години да се испратат и првите луѓе што ќе имаат можност лично да ја доживеат Црвената планета.

Read More Неверојатни факти за Марс што можеби не сте ги знаеле

Научници од НАСА пронашле скриено богатство со планети погодни за живот околу блиска ѕвезда

За сите љубители на вселенските новости, НАСА изјави дека биле откриени седум планети со големина на Земјата, во зоната погодна за живот, околу една ѕвезда што се наоѓа на оддалеченост од едвај 39 светлосни години.

Read More Научници од НАСА пронашле скриено богатство со планети погодни за живот околу блиска ѕвезда

Обединетите Арапски Емирати планираат да изградат град на Марс до 2117 година

Најдоброто нешто при истражувањето на вселената е дека на крајот од краиштата, сечиј успех е успех на човештвото. Па, без разлика колку амбициозно и нереално звучат нивните планови, сепак вреди да навиваме за нив!

Read More Обединетите Арапски Емирати планираат да изградат град на Марс до 2117 година

#АстроФотоНаДенот – Хабл направил исклучителна снимка од експлозивната смрт на ѕвезда

Вселенскиот телескоп Хабл направил спектакуларна фотографија од смртта на една ѕвезда – настан што ретко може да се набљудува од страна на астрономите.

Read More #АстроФотоНаДенот – Хабл направил исклучителна снимка од експлозивната смрт на ѕвезда

Во 2022 година небото ќе го осветли експлозија од судир на две ѕвезди

Денес, по 2-годишно внимателно набљудување, тие со сигурност можат да кажат дека се доближуваат и дека ќе експлодираат како „црвена нова“, за околу 5 години од сега.

Read More Во 2022 година небото ќе го осветли експлозија од судир на две ѕвезди