#АстроФотоНаДенот – Можете да ја забележите кометата Кларк?

Ако не обрнете доволно внимание на овие космички облаци, дефинитивно ќе ја пропуштите скриената комета Кларк.

#АстроФотоНаДенот – Ѕвезда бегалка

Како брод што патува низ космичките океани, ѕвездата бегалка Zeta Ophiuchi создава интерстеларен бран што може да се забележи на овој неверојатен инфрацрвен портрет.

#АстроФотоНаДенот – Хабл направил исклучителна снимка од експлозивната смрт на ѕвезда

Вселенскиот телескоп Хабл направил спектакуларна фотографија од смртта на една ѕвезда - настан што ретко може да се набљудува од страна на астрономите.

#АстроФотоНаДенот – Рамен и тенок галактички диск со ѕвезди

Големата спирална галаксија NGC 891 се протега на површина од 100 илјади светлосни години и од наша перспектива, изгледа совршено рамно.