Истражување на вселената

Како би ни изгледала нашата галаксија доколку имавме суперчовечки вид?

Моќен радиотелескоп направил неверојатна фотографија од нашиот колоритен универзум.

Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Галаксијата Кит

Со своите едвај забележливи изобличени рабови, таа на многумина им изгледа како кит, па затоа и го добила овој прекар...

Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Земјата и Месечината, фотографирани од Марс

Направена од страна на HiRise (High Resolution Imaging Science Experiment), оваа фотографија ни ги покажува Земјата и Mесечината погледнати од орбитата на Марс.

Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Црвената коцкеста маглина

Што би можело да предизвика една маглина да изгледа коцкесто? Никој не е баш сигурен.

Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Маглината Орел будно го штити ноќното небо

Маглината Орел или М16 е ѕвезден кластер кој е стар околу 2 милиони години и е опкружен од натални облаци од прашина и гас кој свети.