#АстроФотоНаДенот – Бурен почеток на нови ѕвезди

Оваа неверојатната фотографија е направена околу два степена јужно од познатата област каде што се формираат многу ѕвезди – Маглината Орион!

Read More #АстроФотоНаДенот – Бурен почеток на нови ѕвезди

#АстроФотоНаДенот – Поглед кон соѕвездието Кефеј

Неверојатната маглина IC 1396 изобилува со сјајни космички гасови и темни облаци од прашина во далечното соѕвездие Кефеј.

Read More #АстроФотоНаДенот – Поглед кон соѕвездието Кефеј

#АстроФотоНаДенот – Маглината Тарантула

Маглината Тарантула има дијаметар од над илјада светлосни години, правејќи ја еден од најголемите региони за формирање ѕвезди во близина на Големиот Магеланов облак, оддалечен на околу 180 илјади светлосни години.

Read More #АстроФотоНаДенот – Маглината Тарантула

#АстроФотоНаДенот – Ѕвезди и столбови од прашина набљудувани во инфрацрвена светлина

Младите ѕвезди полека ги напуштаат јаслите во NGC 7822. Во маглината се забележуваат сјајни рабови и комплексни структури од прашина кои доминираат на овој неверојатен и детален небесен пејзаж, снимени со инфрацрвена светлина од страна на сателитот Wide Field Infrared Survey Explorer (WISE).

Read More #АстроФотоНаДенот – Ѕвезди и столбови од прашина набљудувани во инфрацрвена светлина

#АстроФотоНаДенот – Хабл направил исклучителна снимка од експлозивната смрт на ѕвезда

Вселенскиот телескоп Хабл направил спектакуларна фотографија од смртта на една ѕвезда – настан што ретко може да се набљудува од страна на астрономите.

Read More #АстроФотоНаДенот – Хабл направил исклучителна снимка од експлозивната смрт на ѕвезда

#АстроФотоНаДенот – Земјата и Месечината, фотографирани од Марс

Направена од страна на HiRise (High Resolution Imaging Science Experiment), оваа фотографија ни ги покажува Земјата и Mесечината погледнати од орбитата на Марс.

Read More #АстроФотоНаДенот – Земјата и Месечината, фотографирани од Марс