Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Ѕвезда бегалка

Како брод што патува низ космичките океани, ѕвездата бегалка Zeta Ophiuchi создава интерстеларен бран што може да се забележи на овој неверојатен инфрацрвен портрет.

Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Хабл направил исклучителна снимка од експлозивната смрт на ѕвезда

Вселенскиот телескоп Хабл направил спектакуларна фотографија од смртта на една ѕвезда - настан што ретко може да се набљудува од страна на астрономите.

Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Рамен и тенок галактички диск со ѕвезди

Големата спирална галаксија NGC 891 се протега на површина од 100 илјади светлосни години и од наша перспектива, изгледа совршено рамно.

Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Уметноста на вселената

Погледнете го неверојатниот Голем Магеланов Облак преку специјално дизајнирани филтри...

Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Срцето и душата на нашата галаксија

Дали срцето и душата на нашата галаксија се наоѓа во Касиопеја?