Астрономите откриле дека на секоја галаксија ѝ треба точно 1 милијарда години за да се сврти околу себе

Без разлика на големината, сите галаксии прават круг околу себе за една милијарда години! Како е можно?

Read More Астрономите откриле дека на секоја галаксија ѝ треба точно 1 милијарда години за да се сврти околу себе

#АстроФотоНаДенот – Една од најголемите спирални галаксии досега познати

Спиралната галаксија NGC 2841 е една од најмасивните досега забележани. Но, она што е уште поинтересно е дека таа се наоѓа во северното соѕвездие Голема мечка, кое е многу блиску до нас.

Read More #АстроФотоНаДенот – Една од најголемите спирални галаксии досега познати

#АстроФотоНаДенот – Галаксијата Сомбреро во своето најмагично издание досега

Неверојатната спирална галаксија М104 е позната по својата убавина. Но, во оваа нова фотографија која била малку модификувана и пуштена со голема резолуција можеме да ја видиме во неверојатни детали.

Read More #АстроФотоНаДенот – Галаксијата Сомбреро во своето најмагично издание досега

#АстроФотоНаДенот – Уметничката страна на галаксиите

Оваа фотографија ни овозможува да погледнете кон централниот регион на една галаксија која е многу слична на нашата, но која содржи многу поактивна супермасивна црна дупка во нејзиното јадро.

Read More #АстроФотоНаДенот – Уметничката страна на галаксиите