Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Маглината Тарантула

Маглината Тарантула има дијаметар од над илјада светлосни години, правејќи ја еден од најголемите региони за формирање ѕвезди во близина на Големиот Магеланов облак, оддалечен на околу 180 илјади светлосни години.

Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Ѕвезди и столбови од прашина набљудувани во инфрацрвена светлина

Младите ѕвезди полека ги напуштаат јаслите во NGC 7822. Во маглината се забележуваат сјајни рабови и комплексни структури од прашина кои доминираат на овој неверојатен и детален небесен пејзаж, снимени со инфрацрвена светлина од страна на сателитот Wide Field Infrared Survey Explorer (WISE).

Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Срцето и душата на нашата галаксија

Дали срцето и душата на нашата галаксија се наоѓа во Касиопеја?

Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Црвената коцкеста маглина

Што би можело да предизвика една маглина да изгледа коцкесто? Никој не е баш сигурен.

Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Маглината Орел будно го штити ноќното небо

Маглината Орел или М16 е ѕвезден кластер кој е стар околу 2 милиони години и е опкружен од натални облаци од прашина и гас кој свети.