Истражување на вселената

Неверојатни факти за Марс што можеби не сте ги знаеле

Да се тргнеме малку од Земјата и да прошетаме на површината на нашиот најблизок сосед, Марс. Оваа чудесна планета крие многу мистерии што и до ден денес ги збунуваат научниците, па затоа тие постојано испраќаат вселенски летала и ровери за да ја проучуваат. Постои и план во следните 15 до 20 години да се испратат и првите луѓе што ќе имаат можност лично да ја доживеат Црвената планета.

Истражување на вселената

Обединетите Арапски Емирати планираат да изградат град на Марс до 2117 година

Најдоброто нешто при истражувањето на вселената е дека на крајот од краиштата, сечиј успех е успех на човештвото. Па, без разлика колку амбициозно и нереално звучат нивните планови, сепак вреди да навиваме за нив!

Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Земјата и Месечината, фотографирани од Марс

Направена од страна на HiRise (High Resolution Imaging Science Experiment), оваа фотографија ни ги покажува Земјата и Mесечината погледнати од орбитата на Марс.

Мали мистерии

Дали овие фотографии се цврст доказ дека на Марс постои солена вода во течна форма?

Научниците кои ја истражуваат површината на Марс забележале илјадници темни млазови кои се појавуваат на ѕидовите од кањон и брда за време на летните месеци на оваа планета.

Истражување на вселената, Мали мистерии

Дали Венера е подобар избор за човечка колонија од Марс?

Сите ние сме целосно насочени кон Марс и кон идејата тој да биде првата вонземска планета која човекот ја освоил, но дали можеби постои подобра алтернатива во нашиот Сончев систем која би ни овозможила подобри услови за луѓето?