Ајнштајн е повторно во право – сите објекти паѓаат на истиот начин!

Отсекогаш сум била фасцинирана од умот на Ајнштајн. Понекогаш дури и си замислувам какви сè откритија би можел да направи доколку живеел во денешно време, или пак во блиска иднина. Во комбинација со напредокот на технологијата, тој би можел да го разбере целиот универзум, можеби дури и целосно да го освои! Токму затоа и воопшто не ме чуди што уште една негова теорија е докажана од страна на модерните научници…

Read More Ајнштајн е повторно во право – сите објекти паѓаат на истиот начин!

Најновото оружје во борбата против резистенцијата на антибиотици? Млеко од клунар!

Научниците бараат креативни и необични извори за нови антибиотици…

Read More Најновото оружје во борбата против резистенцијата на антибиотици? Млеко од клунар!

Дали стареењето е болест? Еден медицински експерт вели ДА!

Според податоците, стареењето е одговорно за две третини од целата смрт на планетата, и овој доктор смета дека треба да го гледаме како абнормална физичка состојба што треба да биде соодветно третирана.

Read More Дали стареењето е болест? Еден медицински експерт вели ДА!

Уште една причина плус зошто треба да престанете да си го средувате креветот од сабајле

Оваа информација ми дојде како цреша на шлагот затоа што никогаш не сум сакала да си го средувам креветот (која е поентата, кога за кратко пак ќе си легнам?), а и искрено, не се сеќавам ни кога последен пат сум го направила тоа…

Read More Уште една причина плус зошто треба да престанете да си го средувате креветот од сабајле

Научниците создале синтетички молекул што може да стави крај на резистенцијата на антибиотиците

Во борбата против супербактериите, истражувачите откриле нов начин да го спречат ширењето на гените што ја пренесуваат резистентноста на антибиотиците. Тимот веќе работи на развивање инхибитори што можат да се користат во клинички истражувања.

Read More Научниците создале синтетички молекул што може да стави крај на резистенцијата на антибиотиците

Девојчето што „не растело“ може да го крие клучот за продолжување на човечкиот век

Брук изгледа како 7-месечно бебе, но таа за време на снимањето на овој документарен филм имала 16 години. Иако починала брзо по снимањето, сепак нејзините гени можат да го кријат клучот за продолжување на човечкиот век.

Read More Девојчето што „не растело“ може да го крие клучот за продолжување на човечкиот век

Како тардиградите успеваат да преживеат во вселената?

Малите водени мечиња, познати и како тардигради, се единственото животно што може да го преживее студениот, озрачен вакуум на вселената. Тоа се случува поради една посебна адаптација што им овозможува на овие 8-ножни микроскопски животни да лебдат и да преживеат длабоко во вселената.

Read More Како тардиградите успеваат да преживеат во вселената?

Научниците откриле нови организми што се различни од сите познати форми на живот на Земјата

Научниците откриле сосема нов живот на планетата Земја што не може да биде сместен во ниту една позната категорија досега!

Read More Научниците откриле нови организми што се различни од сите познати форми на живот на Земјата

Мистеријата зад RH негативните крвни групи и теоријата што предложува дека потеклото на овие луѓе е вонземно

Што мислите вие? Дали луѓето со RH негативна крвна група имаат антички вонземјани за предци?

Read More Мистеријата зад RH негативните крвни групи и теоријата што предложува дека потеклото на овие луѓе е вонземно

Најновите облаци на планетата Земја изгледаат застрашувачко, но истовремено и прекрасно!

Таман ќе помислам дека на одредена тема знам сè или барем сум прочитала за тоа што е најважно, па имам некоја основа (како на пример, за облаците) и одеднаш откривам дека се појавиле нов вид облаци.

Read More Најновите облаци на планетата Земја изгледаат застрашувачко, но истовремено и прекрасно!

Научниците нашле можно објаснување зошто врелата вода замрзнува побрзо од студената

Постојат многу мистерии на планетата Земја, што изгледаат толку едноставно, но сепак не можеме да им најдеме објаснување. Една од овие мистерии е фактот што врелата вода замрзнува побрзо од студената.

Read More Научниците нашле можно објаснување зошто врелата вода замрзнува побрзо од студената

Кој вели дека не постојат две идентични снегулки?

Како што полека се подготвуваме за снежните зимски денови, сакав малку да се навратам на една заледена мистерија – дали е вистина дека не постојат две идентични снегулки?

Read More Кој вели дека не постојат две идентични снегулки?