Мали мистерии

Зошто водата во океаните е сина?

Многумина веруваат дека океаните се сини бидејќи во нив се рефлектира синото небо. Но, тоа не е точно. Океаните се сини поради начинот на кој тие ја апсорбираат сончевата светлина.

Мали мистерии

Што е енергија?

Универзумот е составен од материја и енергија. Материјата е сè што има маса и зафаќа простор, па токму затоа е многу лесно да се разбере, но енергијата е малку поапстрактна.

Мали мистерии

Колку е жешко нашето Сонце?

Сонцето е масивен извор на нуклеарна енергија кое се наоѓа во центарот на нашиот Сончев систем и создава топлина и светлина кои го одржуваат животот на Земјата. Но, колку изнесува неговата температура?

Како се формираат облаците?
Мали мистерии

Како се формираат облаците?

Облаците се формираат кога пареата од водата што испарува се издигнува кон атмосферата и кондензира во микроскопски честички, како прашина, земја и морска сол.