Неверојатни факти за Марс што можеби не сте ги знаеле

Да се тргнеме малку од Земјата и да прошетаме на површината на нашиот најблизок сосед, Марс. Оваа чудесна планета крие многу мистерии што и до ден денес ги збунуваат научниците, па затоа тие постојано испраќаат вселенски летала и ровери за да ја проучуваат. Постои и план во следните 15 до 20 години да се испратат и првите луѓе што ќе имаат можност лично да ја доживеат Црвената планета.

Read More Неверојатни факти за Марс што можеби не сте ги знаеле

Кои држави имаат најголеми шанси да ја преживеат промената на климата и каде се наоѓа Македонија на оваа листа?

Оваа листа е составена според 3 категории – шансата за преживување, ранливоста на самата држава и подготвеноста за промена. Иако Македонија не спаѓа во првите 5 држави, ниту пак во последните 5, сепак има простор за подобрување.

Read More Кои држави имаат најголеми шанси да ја преживеат промената на климата и каде се наоѓа Македонија на оваа листа?

Популацијата на Земјата ќе достигне 9,8 милијарди до 2050 година

Со овој извештај станува појасно од кога било претходно дека мора внимателно да размислуваме за ресурсите што ги консумираме бидејќи не сме сами туку ја делиме планетата со милијарди други жители.

Read More Популацијата на Земјата ќе достигне 9,8 милијарди до 2050 година

Обединетите Арапски Емирати планираат да изградат град на Марс до 2117 година

Најдоброто нешто при истражувањето на вселената е дека на крајот од краиштата, сечиј успех е успех на човештвото. Па, без разлика колку амбициозно и нереално звучат нивните планови, сепак вреди да навиваме за нив!

Read More Обединетите Арапски Емирати планираат да изградат град на Марс до 2117 година

Како патува јаглеродниот диоксид низ атмосферата на нашата планета во текот на 1 година?

Станува збор за компјутерски модел со ултра висока резолуција кој им овозможил на научниците да добијат неверојатен поглед во начинот на кој јаглеродниот диоксид во атмосферата патува ширум планетата.

Read More Како патува јаглеродниот диоксид низ атмосферата на нашата планета во текот на 1 година?

#АстроФотоНаДенот – Земјата и Месечината, фотографирани од Марс

Направена од страна на HiRise (High Resolution Imaging Science Experiment), оваа фотографија ни ги покажува Земјата и Mесечината погледнати од орбитата на Марс.

Read More #АстроФотоНаДенот – Земјата и Месечината, фотографирани од Марс

Дали овие фотографии се цврст доказ дека на Марс постои солена вода во течна форма?

Научниците кои ја истражуваат површината на Марс забележале илјадници темни млазови кои се појавуваат на ѕидовите од кањон и брда за време на летните месеци на оваа планета.

Read More Дали овие фотографии се цврст доказ дека на Марс постои солена вода во течна форма?

Интернет сцената му посака добредојде на Плутон со неколку ремек-дела во Фотошоп

Едно нешто е сигурно, без разлика на човековите постигнувања, креативноста на интернетот никогаш нема да може да биде надмината.

Read More Интернет сцената му посака добредојде на Плутон со неколку ремек-дела во Фотошоп