Незаборавни занимливости

Методот „празна столица“ во Гешталт психотерапијата

Истражувањата ни покажуваат дека станува збор за моќен метод кој им помага на клиентите да станат посвесни за своите мисли и емоции, како и да научат како целосно да ги искажат.

Психопатологија: Опсесивно компулсивно растројство на личноста
Незаборавни занимливости

Психопатологија: Опсесивно компулсивно растројство на личноста

Опсесивно компулсивното растројство на личноста (OCPD) се разликува од опсесивно компулсивното растројство (OCD). Нивното име наликува, но клиничките манифестации на овие две растројства се многу различни.

Колумни

Самонабљудување

Ви се случило ли некогаш да чувствувате чиста анксиозност без видлива причина? Или пак, интензивна лутина, тага, па дури и среќа без да можете целосно да ги припишете овие чувства на неодамнешните настани?