Незаборавни занимливости

Најновото оружје во борбата против резистенцијата на антибиотици? Млеко од клунар!

Научниците бараат креативни и необични извори за нови антибиотици...

Истражување на вселената

Или ѕвездите се чудни или 234 вонземјански раси се обидуваат да комуницираат со нас

Дали тие навистина откриле како да разликуваат обични вселенски сигнали од оние што би требало да доаѓаат од интелигентни суштества? Или можеби станува збор за едноставна и лесно објаснива грешка во инструментите и податоците?

Мали мистерии

Дали физичарите успеале да откријат нов вид светлина?

На кратко, научниците од Imperial College откриле дека светлината би можела да постои во досега непозната форма, како комбинација со еден електрон.

Мали мистерии

Досега најдеталната мапа на мозокот ни открива 97 сосема нови региони

И покрај сите истражувања досега, ние сепак имаме многу мало знаење за начинот на кој нашиот мозок функционира.

Мали мистерии

Физичарите потврдуваат дека има втор слој информации скриени во нашата ДНК

Веќе знаеме дека секвенците од кодови детерминираат каков вид протеини ќе се создадат во одредена клетка, но отсега се претпоставува и дека механичките состојки на нашата ДНК се однесуваат како втор слој информации.