Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Маглината Тарантула

Маглината Тарантула има дијаметар од над илјада светлосни години, правејќи ја еден од најголемите региони за формирање ѕвезди во близина на Големиот Магеланов облак, оддалечен на околу 180 илјади светлосни години.

Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Ѕвезди и столбови од прашина набљудувани во инфрацрвена светлина

Младите ѕвезди полека ги напуштаат јаслите во NGC 7822. Во маглината се забележуваат сјајни рабови и комплексни структури од прашина кои доминираат на овој неверојатен и детален небесен пејзаж, снимени со инфрацрвена светлина од страна на сателитот Wide Field Infrared Survey Explorer (WISE).

Истражување на вселената

Паралелен универзум: Дали вселената настанала од хипермасивна црна дупка?

Колку лудо и да звучи, изгледа дека одговорот на тоа прашање е можеби.

Забава со инфографици

Космички експлозии: Детално објаснување на најзастрашувачките настани во универзумот

Не би сакале да бидете во близина на овие вселенски настани!