Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Ѕвезда бегалка

Како брод што патува низ космичките океани, ѕвездата бегалка Zeta Ophiuchi создава интерстеларен бран што може да се забележи на овој неверојатен инфрацрвен портрет.

Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Хабл направил исклучителна снимка од експлозивната смрт на ѕвезда

Вселенскиот телескоп Хабл направил спектакуларна фотографија од смртта на една ѕвезда - настан што ретко може да се набљудува од страна на астрономите.

Забава со инфографици

Космички експлозии: Детално објаснување на најзастрашувачките настани во универзумот

Не би сакале да бидете во близина на овие вселенски настани!

Истражување на вселената

Научниците за прв пат снимиле експлозија на ѕвезда

Станува збор за настан кој траел само 20 минути и се случил на оддалеченост од 1,2 милијарди светлосни години, но сепак научниците од НАСА успеале да го снимат.

Истражување на вселената

#АстроФотоНаДенот – Прекрасната маглина Медуза

Исто како и митолошкото суштество по кое го добила своето име, таа се поврзува со драматична трансформација.