#АстроФотоНаДенот – Бурен почеток на нови ѕвезди

Оваа неверојатната фотографија е направена околу два степена јужно од познатата област каде што се формираат многу ѕвезди – Маглината Орион!

Read More #АстроФотоНаДенот – Бурен почеток на нови ѕвезди

Или ѕвездите се чудни или 234 вонземјански раси се обидуваат да комуницираат со нас

Дали тие навистина откриле како да разликуваат обични вселенски сигнали од оние што би требало да доаѓаат од интелигентни суштества? Или можеби станува збор за едноставна и лесно објаснива грешка во инструментите и податоците?

Read More Или ѕвездите се чудни или 234 вонземјански раси се обидуваат да комуницираат со нас

#АстроФотоНаДенот – Маглината Тарантула

Маглината Тарантула има дијаметар од над илјада светлосни години, правејќи ја еден од најголемите региони за формирање ѕвезди во близина на Големиот Магеланов облак, оддалечен на околу 180 илјади светлосни години.

Read More #АстроФотоНаДенот – Маглината Тарантула

#АстроФотоНаДенот – Ѕвезди и столбови од прашина набљудувани во инфрацрвена светлина

Младите ѕвезди полека ги напуштаат јаслите во NGC 7822. Во маглината се забележуваат сјајни рабови и комплексни структури од прашина кои доминираат на овој неверојатен и детален небесен пејзаж, снимени со инфрацрвена светлина од страна на сателитот Wide Field Infrared Survey Explorer (WISE).

Read More #АстроФотоНаДенот – Ѕвезди и столбови од прашина набљудувани во инфрацрвена светлина

Во 2022 година небото ќе го осветли експлозија од судир на две ѕвезди

Денес, по 2-годишно внимателно набљудување, тие со сигурност можат да кажат дека се доближуваат и дека ќе експлодираат како „црвена нова“, за околу 5 години од сега.

Read More Во 2022 година небото ќе го осветли експлозија од судир на две ѕвезди

Персеиди: Епскиот метеорски дожд оваа година ќе биде многу посилен

За сите оние кои го сфаќаат сериозно замислувањето желби на „ѕвезди кои паѓаат“, во утринските часови на 12-ти август ќе имаат можност секоја своја желба да ја замислат по неколку пати!

Read More Персеиди: Епскиот метеорски дожд оваа година ќе биде многу посилен