Јупитер каков што не сте го виделе досега!

И покрај тоа што и научниот дел бил многу интересен, сепак токму фотографиите објавени од НАСА е тоа што привлече најголемо внимание.

#АстроФотоНаДенот - Прекрасниот Јупитер

#АстроФотоНаДенот – Прекрасниот Јупитер

Оваа фотографија од Јупитер во видливата светлина е направена од страна на Хабл на 11 мај 2007 година и ни ги покажува турбулентните настани кои се наоѓаат во горниот лев дел од Јупитер.

#АстроФотоНаДенот - Јупитеровите црвени дамки

#АстроФотоНаДенот – Јупитеровите црвени дамки

Како што можете веднаш да забележите на оваа фотографија, на Јупитер се појавила уште една, трета црвена точка покрај нејзините братучеди - Големата Црвена Точка и Црвената Точка Јуниор во турбулентната атмосфера на оваа планета.