#АстроФотоНаДенот – Хабл направил исклучителна снимка од експлозивната смрт на ѕвезда

Вселенскиот телескоп Хабл направил спектакуларна фотографија од смртта на една ѕвезда – настан што ретко може да се набљудува од страна на астрономите.

Read More #АстроФотоНаДенот – Хабл направил исклучителна снимка од експлозивната смрт на ѕвезда

#АстроФотоНаДенот – Маглината Орел будно го штити ноќното небо

Маглината Орел или М16 е ѕвезден кластер кој е стар околу 2 милиони години и е опкружен од натални облаци од прашина и гас кој свети.

Read More #АстроФотоНаДенот – Маглината Орел будно го штити ноќното небо

#АстроФотоНаДенот – Вистинските бои на Сатурн

Хабл успеал да направи голем број на фотографии во различни бои од Сатурн, започнувајќи од црно-бели, па сè до портокалови, сини, зелени и црвени. Но, во оваа фотографија можете да видите како навистина изгледа оваа прекрасна планета која е обвиена во пастелни бои.

Read More #АстроФотоНаДенот – Вистинските бои на Сатурн

#АстроФотоНаДенот – Снежен вселенски ангел

Големите количини на супер-жежок гас, кој сјае сино на фотографијата направена од страна на Хабл, се протега од централната ѕвезда кон нанадвор притоа создавајќи „ангелски крилја“.

Read More #АстроФотоНаДенот – Снежен вселенски ангел

#АстроФотоНаДенот – Раѓање на ѕвезда

На оваа прекрасна фотографија од Хабл може да се забележи бебе-ѕвезда која силно свети во облак од златни гасови и прашина. IRAS 14568-6304 се наоѓа на околу 2.500 светлосни години од Земјата, во област која е позната по формирањето на голем број нови ѕвезди.

Read More #АстроФотоНаДенот – Раѓање на ѕвезда